Minden a tejfehérje allergiáról | Leírások, receptek, ötletek

Tejfehérje érzékenység

Tejfehérje érzékenység

A nagy tejteszt 1.

A kókusztej

2014. november 03. - M.B.J.

Szeretnék találni valamilyen, ízben, színben, állagban számomra megfelelő, tejhez hasonlítható növényi "tejet", éppen ezért úgy döntöttem, hogy amit lehet, azt kipróbálom - elkészítem - megkóstolom, majd véleményezem. Elsőként a kókusztejet választottam, talán mert számomra ez tűnik a legszimpatikusabbnak. Na, vágjunk bele!

Mi is az a kókusztej?

A kókusztej az a folyadék, amit a kókuszdió reszelt húsából nyernek ki. Színe és íze a tejre hasonlít, de annál sűrűbb, ami magas olajtartalmának tudható be.

A kókusztej enyhén édes íze hasonlít a tehéntejhez és ha a megfelelően készítik el vele az ételt, akkor elvileg egyáltalán nem lesz az adott ételnek kókuszaromája. A kókusztejet nyersen, önmagában is fogyaszthatjuk, de teákban, kávékban a tej helyettesítője is lehet.

Elkészítési módja szerint kétféle kókusztejről beszélhetünk: van zsíros és sovány változata is. A zsírosabb változatot a reszelt kókuszdió közvetlen összenyomásával készítik el, a soványabb fajtát pedig úgy, hogy meleg vízbe áztatják a préselt kókusz húsát két vagy három alkalommal, hogy kinyerjék belőle a tejet. A zsírosabb tejet főként desszertekhez és gazdag, sűrű szószokhoz ajánlják, a soványabb változatot inkább levesek elkészítéséhez és általánosan főzésre használják.

Kókusztej recept

Köszönet a Nők lapja Cafénak a receptért!

Hozzávalók:

  • 20 dkg kókuszreszelék
  • 1 liter víz
  • méz, fahéj, vanília ízlés szerint

A zsírosabb változat eléréséhez a kókuszreszeléket tegyük vízbe, néhány percig forraljuk, majd turmixoljuk és szűrjük sűrű növésű textilen. Amikor ez a fajta kókusztej kihűl, a tetején kókuszzsír képződik! Használhatjuk sütéshez-főzéshez, vagy akár testápolónak is. Ha a sovány változatot szeretnénk, forró vízzel öntsük le a kókuszreszeléket és hagyjuk állni pár órát. Ezután turmixoljuk, szűrjük. 

Én a zsírosabb változatot próbáltam, nagyon finom! Kakaót is csináltam belőle, aminek olyan illata és íze volt, mint a Bountynak! Imádom!

Képek hamarosan...

A bejegyzés trackback címe:

https://tejfeherje.blog.hu/api/trackback/id/tr226856651

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása